BRODET OD ŠKRPINE
Tentokrat recept z Dalmacie ktery se hodi na patecni obed .
BRODET OD ŠKRPINE
Scorpaena scrofa (ropušnice obecná)
Muze se pouzit i makrela nebo bila morska ryba .
Ingredience :
700 gr. nektere z morskych ryb
sul , mouka , olej , 2 stredne velke cibule , 2 struzky cesneka , 2 velke lzice domaciho rajskeho protlaku nebo dve oloupana rajcata , stava z pulky citronu , pepr , sul , 1 lzice cukru , 2 deci bileho nebo cerneho vina , trocha rozmarinu a petrzelova nat .
Ryby vykuchat , umit a nakrajet na mensi kousky . Osolit a obalit v mouce . Prazit na oleji max. 10 minut . Prazene kusi nechat v jine nadobe a na oleji ve kterem jsme pekli rybu uprazit nakrajenu cibuli . Kdyz je cibule napul hneda pridat drobne karajeny cesnek , protlak nebo nakrajena rajcata , stavu z citronu , pepr , sul , cukr a vino . Pridat trosku vody a nechat provrit . Pridat opatrne rybu aby zustala v celku po prazeni . Stahnout ohen na minimum a takto varit jeste hodku . Nemichat , jen protrepavat . Ke konci pridat trosicku rozmarinu a petrzel .
Jako priloha jsou nejlepsi polenta nebo domaci noky .
Dobrou chut .
Ćevapčići
Ćevapčići jsou pravděpodobně nejznámější grilované bosenské jídlo .
Jak je připravit :
0,75 kg mladšího hovězího masa od krku nebo plece 0,25 kg skopového masa od krku nebo plece 1 cibule , středně velká
Maso a cibuli semeleme ve mlýnku a dobře ho smícháme . Můžeme ho pak nechat v lednici 24 do 48 hodin . Před tím než ho budeme grilovat je třeba přidat lžičku jedlé sody nebo deci minerálky a znovu promíchat . Formuje se na pěticentimetrové válečky a dává se na rozpálený gril . Po dopečení se podává se somunem nebo bílým chlebem , nakrájenou cibuli , může se přidat i ajvar a k pití kefír nebo jogurt . Největší hřích je podávat je s hranolkama co dělají ve Slovinsku a části Chorvatska .
Na fotce vlevo jsou Ćevapčići v somunu , a na fotce vpravo je somun - čti somůn .