Ćevapčići
Ćevapčići jsou pravděpodobně nejznámější grilované bosenské jídlo .
Jak je připravit :
0,75 kg mladšího hovězího masa od krku nebo plece 0,25 kg skopového masa od krku nebo plece 1 cibule , středně velká
Maso a cibuli semeleme ve mlýnku a dobře ho smícháme . Můžeme ho pak nechat v lednici 24 do 48 hodin . Před tím než ho budeme grilovat je třeba přidat lžičku jedlé sody nebo deci minerálky a znovu promíchat . Formuje se na pěticentimetrové válečky a dává se na rozpálený gril . Po dopečení se podává se somunem nebo bílým chlebem , nakrájenou cibuli , může se přidat i ajvar a k pití kefír nebo jogurt . Největší hřích je podávat je s hranolkama co dělají ve Slovinsku a části Chorvatska .
Na fotce vlevo jsou Ćevapčići v somunu , a na fotce vpravo je somun - čti somůn .